Wednesday, March 30, 2011

Teddy Bear Cupcake (Fondant)


Mini Rossette

Fancy Ruffle Cupcake

Icecream Cupcake


Rossette Cupcake

The Dairy Princess Cupcake (Edible Image)

Lady Bird Cupcake (Fondant)


The Elmo


The Clown Cupcake


Blueberry Cupcake

3 Roses Cupcake


Wednesday, March 16, 2011

Kek Koko Marmar



Oleh kerana marahkan sambungan internet dirumah  yang begitu bermasalah dari pagi hingga petang hari ini, maka cake mixer dan oven menjadi sasaranku. Agak lama juga tak buat kek marmar ini. Kek ini sepatutnya berperisa kopi, tapi perasa atau emulco kopi tarak, maka koko lah jadi gantinya. Buat kek ini petang tadi (16/3/2011), tapi 3-4 keping je yang tinggal setakat ini Kek ini memang lembab dan sedap ..itu yang tak cukup sekeping dua makan. Jaluran hijau merah dilakukan dgn suduan selang seli adunan warna hijau,koko dan hijau pada setiap lapisan, dihentak2kan loyang perlahan dan gariskan menggunakan lidi sate. Adunan 3 warna boleh juga diselang selikan mengikut lapisan, Corak jalur nya akan menjadi lebih besar dan ketara.Berbagai corak boleh dilakukan bergantung pada kreatibiti masing2. 
Kek bersaiz 8 inci bulat dan tidak manis ini memang sedap sebagai hidangan petang bersama teh kosong.
Berikut adalah resepinya:
Bahan2
  • 250 gm butter
  • 220 gm tepung kek *
  • 1 sudu teh serbuk penaik*
  • 200 gm gula kastor (boleh kurangkan jika mahu, saya ikut resepi ini ok je)
  • 50 gm air susu (fresh milk atau boleh juga dibuat sendiri iaitu susu tepung + air disukat)
  • 4 biji telur gred A (saya guna 5 biji telu gred B sebb gred A tarak)
  • 2 sudu teh emulco kopi (or koko)
  • sedikit pewarna coklat,hijau dan merah
* - diayak bersama

Cara2
  1. Griskan loyang pembakar 8 inci (bulat atau 4 segi) dan lapik dgn kertas serap minyak(baking paper).Panaskan ketuhar pada 180darjah celcius (350F) selama 10 minit.
  2. Pukul gula kastor bersama butter hingga adunan kembang , ringan dan putih.(lama bergantung pada kelajuan mixer anda)
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga benar2 sebati. (kene sabar time ni tau)
  4. Kemudian masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik sedikit demi sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan air susu hingga habis.
  5. Seterusnya, masukkan emulco kopi dan gaul hingga sebati.**
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan coklat,hijau dan merah.***
  7. Letakkan 1 senduk adunan berwarna pada tengah loyang pembakar dan selang-selikan untuk setiap lapisan. Teruskan hingga habis. Untuk tambahkan seni abstrak pada kek, boleh guna lidi dan lorekkan satu bulatan atas adunan.
  8. Bakar selama 1 jam.
Turutan ** dan *** boleh di 'switch' jika mahu. 
Untuk resepi ini, rasa kek keseluruhan agak sedap kerana keserataan rasa kopi atau koko tsb, cuma warna agak gelap sedikit tidak spt kek marble omak2 kita buek...:))) 

Wednesday, March 9, 2011

LONELY@HOME

Dah lama tak update di blog ini. Dok sibuk update blog ku yang baru ni  http://alynahomemade.blogspot.com/
Hari ini aku kesunyian lagi seperti 2 minggu sebelumnya, Amalina dan Acip dah balik ke kolej dan asrama selepas tamat cuti semester 2 minggu mereka. Mirza pula ada choral speaking pagi tadi, sambung hingga kelas petangnya  manakala Muqri ada projek di sekolah pagi ini juga bersama-sama rakannya dan sambung hingga ke petang juga. Banyaknya aktibiti2 sekolah sekarang, waduh2 yang penat bukan anak2nya saja malah emak2 pun turut penat juga...huhu. Apa2pun alhamdulillah sebab aku sentiasa ada dirumah,inshaAllah  dan dapat menghantar mereka pergi dan balik jika ada aktibiti tambahan sekolah mahupun tution. Kalaulah masih sibuk di ofism mungkin aku tak berkesempatan untuk berbuat demikian, masalah transport satu hal lagi. Memang ada jalan paling mudah, mohon je anak2 ke asrama...dan biar pandai2 sendiri mereka jaga diri sendiri. Tapi sebenarnya ini sedikit sebanyak merugikan juga kepada ibu bapa kerana tidak mengambil peluang menjaga mereka dan melihat mereka membesar didepan mata sendiri. Selepas saja tamat sekolah, maka mereka akan ke asrama jua,inshaAllah, dan berjauhan dari kita. Ya, rezeki dan karier pekerjaan masa hadapan bukan terletak samada anak masuk asrama tau tidak. yang penting anak2 itu sendiri bila besar nanti. InshaAllah. 
Yang paling seronok bila budak ni berada di rumah bila melihat anak2 seklalu berjemaah serta  menghadhirkan diri ke majlis ceramah yang dianjurkan disurau berdekatan. Itu sebenarnya sesuatu yang jarang terdapat di asrama, yang biasa kedengaran adalah mendengar celoteh warden dan ragging2 dari  seniors...hahaha. Aku bukanlah anti 'sekolah berasrama'  (melainkan asrama sekolah Tahfiz atau sekolah agama yang memang tak dinafikan kebaikan ilmu yang akan didapati), malah aku juga adalah seorg bekas pelajar sekolah berasrama. Daer pengalaman, apa yang ku ingat sepanjang duduk diasrama adalah 'tidak seronok' je , 'tension' lagi. .huhu..Apa2pun, aku amat bersyukur kehadhrat Illahi kerana berjaya juga dalam pelajaran ke peringkat seterusnya dan beroleh pekerjaan yang baik2. Banyak kali juga lah mendapat merit bonus bbrp tahun berturut2 dari syarikat ku pernah bekerja, CEO merit  pun pernah atas pencapaian prestasi ku yang cemerlang. Alhamdulillah, sepanjang kerjayaku bekerja mempunyai pencapaian yang baik2 , bermula dan berakhirnya dengan cara  baik. Itu adalah suatu kepuasanku. Seluruh tumpuan ku memangku berikan kepada tugas yang diamanahkan, no hanky panky. Sebarang tugasan yang diberi kepada ku, pasti ku tidakj menolaknya walhal tugasan sediaada berderet2 tak terkata.. Yang penting bagiku adalah kita mencuba dan memberi sepenuh kerjasama kepada visi dan misi bahagian dan syarikat.. That's Me!.Biar penat bagaimana aku ketika itu, pasti ku laksanakan jua hingga selesai.  Itu semua adalah salah satu kenangan2 manis yang tak dapat kulupakan. 
Hmmm...sebenarnya aku baru saja balik dari salon. Penat lagi ni. Terkejar2 nak sampai rumah cepat sebab teringatkan  baju di ampaian yang belum angkat dan hari kelihatan begitu gelap, Banyak kereta yang ku potong...zig zag jadinye!!. Alhamdulillah, sebaik saja sampai rumah tadi dan angkat baju..hujan pun turun Ya Allah, gerakan hatiku untuk tidak teruskan niat masuk ke Living Quarters dan MJ tadi mempunyai hikmah yang baik.
Akhir sekali, walaupun lonely at home, tapi tetap sibuk dengan kerja rumah dan bermacam2 lagi yang dalam perancangan. Its good to be busy than none, enjoy doing things that u love most. Itu yang penting. Kalau perkara yang tak menjadi tarikanku , eloklah aku jauhi kerana bimbang ia tidak akan membawa apa2 makna akhirnya, malah membuang waktu yang begitu berharga buat sesiapa saja. Itu yang paling dikhuatiriONCE BITTEN TWICE SHY.
So jumpa lagi later..
Luv Alyna

Thursday, March 3, 2011

Alyna's Homemade Passion: Mee Hun Sup

Alyna's Homemade Passion: Mee Hun Sup

Back Scrapping...ouch ouch!!!

Semalam ajaklah my daughter and son yang kebetulan sedang bercuti semester untuk makan tengahari di luar. Rancangan awal adalah untuk buat 'reflexology kaki' di tempat kesukaan kami iaitu samada di Empressma atau Reborn, Sunway Damansara. Kedua2 tempat ini memang best. Reborn hebat kerana suasana exclusive dan romantiknya (bangunan 3 tingkat, dan biasanya I akan pilih VIP room tingkat atas sebb very cosy dan takde lelaki) manakala Empressma adalah hebat kerana servis masseur nya yg memang mantop2. 'No pain No gain 'org kata, sakit2 sedap urutannya. I pilih Empressma this time since my package dgn Reborn dah pun tamat. 
We had our short lunch first at Restaurant Kandar Kayu, then my children dropped me at Empressma since both of them taknak join last minute. Alhamdulillah, takde org kt Empressma, apa taknya dah pukul  3pm ..memanglah kosong. Sukanya.  30% discount pulak tu!!!
So I went in immediately with happy smile, sat down washing my feet with warm water and started with the long-love reflexology massage!!
My lady masseur this time was  "Peng Shin Mei' (No. 5), wanita dari tanah besar China, whom langsung tak reti bahasa omputeh, apalagi Melayu.. W/pun begitu dia tak henti2 berborak dgn I dgn bahasanya sambil menunjukkan signal tangan..Hihi....Layanjelah.Yang bagusnya siPeng adalah urutan jari jemarinya yang memang 'tepat' dan memang terasa sampai keurat2. Dah lama tak buat reflex...terjerit2 gak mula2 tu..:))
Punyalah seronok sampai tak sedar dah habis 50minit masa urutan yg ku ambil.
Sebaik saja lepas tu, tiba2 si Peng ni asked me to go into one of the 'rooms' and lying on bed (rooms that only covered with curtains, see behind) and said that she wanted to do some back massage on me!! What???? Adalah beritahu kt dia yang I at times ada rasa sakit bahu, and she kept on talking and talking to me on smthing that i didnt understand. Probably, that was what she meant...Yang bagusnya, I just follow what she told me....aiyaaa!!
She started scrubbing/scrapping my back with a 'thing' that doesnt feel to me like her fingers. It was quite painful and i asked her what was that. She showed me and it looked like a white stone. Ouch...ouch...it was really painful all over my back, no joke!! The scrapping took only 10 minutes with an extra cost of RM25, but macam 1 jam...hahaha.
The story ended with a quite a number of SCARY RED SCRATCHES  all over my back, macam kene cakar harimau!! Lebihlah pedihnya bila terkene air...huhu.
Apa yang I fahamkan, jika kita melakukan body scrapping massage dan badan kita menjadi merah selepas itu, bermakna badan kita banyak toksid atau panas dalam. Ada yg bukan jadi merah, ungu pulak tu.
Menurut tokeh salon, 'Body Scrapping' adalah salah satu cara tradisional orang2 lama dari tanah China dalam melakukan penyahtoksidan dari badan. Siapa2 yang tangan merasa kebas2, elok lakukan terapi ini sekali sekala,  Seperti ala2 'berbekam' bagi tradisi kita mungkin. Selepas melakukan back scrapping semalam, memang terasa ada perubahan dan bahu agak ringan sedikit. Alhamdulillah....cuma ianya tak boleh buat selalu, tak tahaaaaan!!
Have a nice day!!
Luv Alyna

Tuesday, March 1, 2011

Mee Hun Sup


Entahlah hari2 masak kekadang tu kering gak idea nak masak apa. Malas nak fikir apa lauk nak dipadankan dengan nasi, pagi tadi dah buat nasi goreng so takkan nasi lagi untuk makan tengaharu. Huhu...apa lagi mee hun sup lah cepat mudah siap!! Berikut adalah resepi meehun supku kali ini:

Bahan2:
  • Mee hun - 1 bungkus (direndam dengan air suam hingga empuk,toskan)
  • Daging ayam - 4 ketul dari ayam yang dipotong 8 (elok ambil yang daging putih)
  • Bawang kecil ; 3 ulas- hiris
  • Bawang putih : 3 ulas - hiris
  • Halia : 1 inci (ketuk)
  • Sup bonjot - 2 bungkus
  • Kiub pati ayam : 1/2kuib (boleh lebihkan sikit kalau kuah banyak)
  • Lobak merah : 1 biji dibelah dan hiris sederhana tebal
  • Batang saderi : 1 batang (di hiris)
  • Fish cake : 2 keping (dihiris)
  • Tomato : 2 biji (belah 6)
  • Sawi  : 2 ikat (lebih lagi baik) - dihiris sederhana tebal
  • Garam secukup rasa
  • Daun sop, daun bawang dan bawang goreng - untuk taburan/hiasan
Cara:
  1. Rebus ketulan ayam dengan air secukupnya hingga agak2 empuk dalam periuk bersama sedikit garam dan halia. Ceduk dengan tapis buih2 putih pada rebusan daging untuk kurangkan rasa anyir dan jernihkan sup.
  2. Keluarkan ketulan ayam dan biar seketika*.
  3. Tumiskan bawang kecil dan bawang putih yang dihiris hingga naik keemasan dan naik bau.
  4. Masukkan tumisan bawang2 tadi kedalam periuk yang mengandungi sup dan kacau.
  5. Masukkan pula sop bunjut. kiub pati ayam, batang saderi, lobak merah dan fish cake. Biar sup mendidih seketika.
  6. Sebelum angkat, masukkan sawi, tomato dan garam. Oleh kerana nak cepat dan mudah anak2 makan sekali, saya masukkan terus daun bawang dan sup. Zat2 sayuran dan daging semua terkandung dalam sop.
  7. Sudah sekali mendidih,boleh tutup api. Sedia dimakan bersama mee hun.
  8. * Ketulan ayam rebus yang dikeluarkan tadi, disiat2 halus untuk ditabur atas pinggan bila dihidang. Tulangnya pula boleh dimasukkan semula ke dalam kuah sop.
Untuk lada kicap:
  • Cili padi : 10-15 biji
  • Bawang putih : 2 biji
  • Kicap : 1/4 cawan
  • Gula secukup rasa (tak perlu jika dah guna kicap manis)
  • Garam secubit
Cara: Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat. Masukkan kicap dan garam dan gula secukupnya. Gaul rata. Siap.

- Boleh juga ditambah dengan telur untuk memperisakan lagi sup. Biasanya saya ceduk 1-2 senduk sup tadi ke dalam kuali kecil lain dan panaskan. Masukkan telur sebiji dan didihkan hingga telur masak, angkat. Tuangkan ke atas mee hun dan taburlah ayam yang disiat2 bersama bawang goreng dan lada kicap.

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...