Wednesday, July 20, 2011

Minggu Sempel Biskut Raya 2011

Mula awal minggu ini, aku amat sibuk sekali dengan persediaan membuat beberapa sempel biskut raya untuk dihantar kepada 'rakan niagaku' di 3-4 pejabat. Cuma tahun ini, aku ingin fokus kepada empat jenis biskut yang mudah sahaja iaitu Tart Nenas Gulung, Almond London, Chocolate Chips dan Biskut Cornflakes. Snow almond biscuit akan menjadi biskut tambahan kerana resepi ini baru sahaja kupelajari dari kelas Hajjah Rahmah. Memang sedap sangat biskut ini serta rangup. Memang banyak jenis biskut yang kuboleh buat cuma kudrat tenaga yang dirisaukan, bimbang tidak dapat memenuhi masa dan kualiti biskut yang dijanjikan. Sekarang ini pun tempahan telah bertambah dari hari kesehari, inshaAllah akan ku laksanakan yang terbaik.
Tart Nenas gulung

Biskut Cornflakes With Oats

Antara Samples Biskut raya 2011
Sample Tart Nenas Gulung

Sample Biskut Almond London
Sample Biskut Choc Chip

Saturday, July 16, 2011

Perbezaan Kek Cawan & Mufin


Mufin Coklat

Kek Cawan Coklat


Apakah Perbezaan Antara Muffin Dan Kek Cawan?

Memang tiada ketara perbezaan dari segi rupa (selain mufin kelihatan meninggi sikit kerana sukatan serbuk penaik yang lebih sedikit) dan bahan-bahan yang digunakan antara kek cawan dan mufin. Seandainya frosting kita keluarkan dari permukaan kek cawan, maka perbezaannya menjadi amat pudar. Walaubagaimanapun, terdapat satu perbezaan yang mudah boleh kita ingati iaitu cara adunan kedua-dua kek ini dibuat iaitu:
- Kek cawan selalunya diadun secara 'creaming method' di mana mentega (butter) dan gula dipukul bersama sehingga kembang dan putih gebu , telur dimasukkan kemudian dan tepung digaul secara 'fold'.

- Manakala mufin pula selalunya tidak perlu dipukul, tapi dengan hanya mencampurkan bahan-bahan kering kedalam satu mangkuk dan campuran bahan-bahan basah ke dalam mangkuk yang berasingan. Maknanya, kita memerlukan dua mangkuk untuk membuat mufin, satu mengandungi bahan-bahan kering dan mangkuk satu lagi mengandungi bahan-bahan basah pula. Kedua-dua bahan di dalam mangkuk-mangkuk ini kemudiannya dicampurkan, gaul bersama dan adunan mufin pun siap. Dan kerana cara yang mudah ini maka  mufin dipanggil sebagai 'quick bread'.

- Kesimpulannya, atas sebab tiada banyak perbezaan inilah maka mufin boleh ditukar menjadi kek cawan dengan menambahkan frosting/topping di atasnya contoh mufin coklat menjadi kek cawan coklat dengan tambahan coklat frosting/ganache. Tanpa frosting, kek cawan akan nampak seperti mufin.

Sekian, itu saja tip dapat dipapar untuk kali ini,

Tuesday, July 12, 2011

Sambal Belimbing Besi


Bahan-Bahan
    • Cili kering  blend - 5 sudu besar
    • Bawang besar     - 2 biji (kisar)
    • Bawang putih      - 3 biji (kisar)
    • Ikan bilis             - 1/2 genggam
    • Kiub pati ikan bilis - 1/4 kiub
    • Belimbing besi       - 6-7 biji (dipotong 3)
    • Belacan bakar/goreng- 1 inci
    • Santan pekat     - 1/2 cawan (dihiris)
    • Minyak             - untuk menumis
    • Bawang besar   - 1 biji (dihiris)
    • Garam dan gula secukupnya
Cara-Cara:
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau
  2. Masukkan cili kisar. Kacau hingga cili agak garing sedikit. 
  3. Masukkan ikan bilis, kiub pati ikan bilis,garam, gula dan belacan. Kacau.
  4. Masukkan santan dan belimbing. Kacau dan biar dalam 15-20minit atau satan naik minyak pada api kecil.
  5. Sebelum angkat, masukkan hirisan bawang besar dan kacau sekejap.
~ Itu saja!! Selamat Mencuba ~

Thursday, July 7, 2011

Ibu Oh Ibu...Aku Merinduimu!!

Pada dua hari lepas, aku terbaca mengenai pemergian ibu tersayang sahabat lama kerahmatullah melalui facebook, dan terus hatiku menjadi sayu sekali dan hiba. Ku dapat rasakan bagaimana berat dan pilu hatinya, menghadapi kehilangan seorang insan yang telah melahir dan membelainya dari kecil hingga dewasa, kini telah menemui Allah Maha Esa  buat selamanya. Sepertinya, aku telah melalui keadaan yang sama kira-kira 20 tahun lalu, dan hingga kini perasaan hiba dan rinduku pada ibu masih kuat seolah-seolah hanya baru semalam sahaja beliau pergi meninggalkan kami sekeluarga. Tatkala aku mula menulis diblog pun entah sudah berapa cawan agaknya airmatku mengalir, begitu emosi sekali apabila teringatkan ibuku.

Oh ibu, kau pergi jua ketika aku begitu amat memerlukanmu , untuk mengajarku erti kehidupan sebagai seorang isteri serta ibu yang mana kira-kira baru 2 minggu sahaja aku tempuhi ketika itu. Masih banyak perkara tentangnya yang aku belum faham .Walaubagaimanpun, aku bersyukur kehadrat Illahi kerana memberikan ku kesempatan menjadi anakmu  yang pertama berkahwin, dan menjadi anakmu yang pertama memberimu cucu yang pertama di masa itu.  Dan masihku dapat bayangkan bagaimana sayunya hatiku apabila sehari selepas aku selamat melahirkan anak sulong, kakak telah terus membawa bayi kecilku itu kepadamu di hospital (dengan izin doktor) , lalu kau menyentuhnya dengan jari-jarimu yang semakin lemah itu dan menciumnya dengan linangan airmata.

Oh ibu,  aku masih teringat akan masakan-masakan ,kuih-muih dan biskut raya tradisi hasil dari tanganmu yang tiada kujumpa seenak itu sehingga kini.  Aku amat merindui masakanmu, inginku dekatimu dan pelajari satu persatu segala  ilmu masakan darimu dan genggam ia sekuat-kuatnya di dalam ingatan ini. Namun kesempatan itu bukan untukku, ibu pergi jua meninggalkan kami dengan kasih-sayang yang masih membara di setiap hati kami. Kami redha atas pemergiannmu wahai ibu.

Oh ibu, leteran sekali-sekalamu masih kedengaran. Tiada lain tujuanmu selain untuk mengajar kami menjadi  anak-anak yang baik -baik di masa hadapan, anak-anak yang sentiasa bersyukur dan mengingati Allah. Sifat sabar dan lembutmu tatkala  berbicara dengan sesiapa sahaja menjadi  ibu adalah seorang insan lain dari yang lain. Sifat sabarmu itu jua menjadi satu sumber inspirasiku dalam mengharungi kehidupan ini yang adakalanya  tenang dan adakalanya berombak.

Oh ibu, seandai masa ini dapat kuputar semula kepada masa ibu masih hidup, akan ku jagamu sebaik-baiknya dan kuatur setiap langkah dan biacarku yang terbaik agar bisa membuatkan mu sentiasa senyum dan bahagia. Tiada kedukaan yang akan menyinggahi jiwamu walau sesaat. Pemergianmu ibu telah membuat ayah amat terasa akan kehilangannmu. Ayah juga telah meninggalkan kami menemui Allah SWT dengan tenang hanya selapas 3 tahun pemergian ibu.
Ya Allah Ya Tuhan Kami. Sesunggunya Engkau Yang Maha Mengasihi Dan Mengetahui Segalanya.

Tiada wang dan harta segunung mana tingginya yang dapat menggantikan jasamu ibu, selain Alfatihah dan doa kuiringi buat ibu dan ayah selepas setiap solatku agar diampunkan segala dosamu, ibadahmu diterima dan rohmu ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman oleh Allah SWT.

Untuk sahabatku yang kusayangi ini,  kudoakan mu tabah menghadapi ujian Allah ini dan berdoa roh ibu tersayang di cucuri rahmat Allah.  Aku amat merinduimu sahabat, merindui melihatmu ceria  dengan keletahmu dan  menceriakan rakan2 FB mu yang lain kembali seperti dahulu. Biarlahku lihat dari jauh..

- Alyna Lyn

Nasi Serai Mudah


Bahan2:
1. Beras - 3 cawan/pot
2. Bwang Besar - 1 biji (dihiris)
3. Bwang putih - 4 biji (dihiris)
4. Daun pandan - 3 helai (disiat2 dan di belah 2)
5. Serai - 6 batang (dititik)
6. Kulit kayu manis - 1 batang
7. Bunga lawang - 3 kuntum
8. Bunga cengkih - 6 kuntum
9. Buah pelaga - 6 biji
10. Kiub pati ayam - 1/2 (kalau ada)
11. Minya sapi - 3 sudu (untuk menggoreng)
12. Garam secukup rasa (saya guna 1.5 sudu besar untuk sukatan ini. Jika kurang garam, rasa masakan tak naik)
13. Air secukupnya (bergantung pada jenis beras. Selalunya beras dan air sama paras)
14. Kismis dan gajus sebagai rasa tambahan.
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar dan daun pandan hingga layu dan naik baunya.
- Masukkan bawang putih, kulit kayu manis, bunga lwang, bunga cengkih, serai dan  buah pelaga.
   Kacau  sebentar.
- Masukkan beras dan kacau-kacau rata dalam 5 minit.
- Masukkan air,garam dan kiup pati ayam. Kacau.
- Masak lah nasi seperti biasa.
- Bila air kering , boleh masukkan kismis dan gajus. Kacau sekali untuk naikkan beras dibahagian bawah ke atas pula supaya nasi dapat masak dengan rata. Jangan lupa rasa garamnya.
[ Kebetulan saya ada gajus bakar, so saya  taburkan sedikit di atas bila nasi sudak masak]

Boleh dimakan bersama:
- Sambal tumis : Sama resepi seperti sambal nasi lemak.
- Ayam goreng : Untuk mengenakkan lagi rasa ayam goreng, eloklah diperap ayam dengan kunyit, halia kisar, bawang putih kisar dan garam selama satu jam atau semalaman. 
- Ulam2an : Timon dan tomato atau sayur2an segar lain.
- Telur rebus.

Itu je..selamat mencuba!!

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...