Resepi
- Ikan Talapiah (sederhana besar) - 1 ekor
- Lada hidup - 4 biji * (boleh tambah 2-3 biji cili padi jika ingin pedas)
- Bawang besar - 1 biji *
- Bawang putih - 4 biji *
- Halia - 1/2 inci *
- Kunyit hidup - 2-3 cm *
- Sedikit belacan - 1 sudu besar (biasa saya goreng belacan sehingga garing dan simpan di dalam peti ais untuk kegunaan) *
- Air asam jawa (1/2 sudu besar) atau 3 keping asam keping (boleh tambah jika ingin masas sedikit)
- Kacang panjang - ikut suka (dipotong2 dalam 3cm)
- Buah tomato - ikut suka (dibelah 4)
- Garam dan gula secukup rasa
* - Dikisar bersama
Cara2
- Masukkan ikan talapiah dan bahan2 kisar ke dalam periuk
- Rebus sehingga mendidih.
- Masukkan asam keping, gula dan garam secukupnya
- Agak2 5 minit sebelum angkat, masukkan buah tomato dan kacang panjang
- Angkat dan hidang semasa panas.
Tips : Seperti masak asam pedas, masak asam rebus ni kalau dimasak lagi lama lagi enak rasa kuahnya supaya bahan2 mesra sebati, cuma perlulah kita keluarkan ikan apabila separuh masa rebusan bagi mengelakkan ikan dari hancur.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment