Bahan2:
- 1 tin jagung tin (saya guna Sweet Kernel Corn jenama Garden Fresh 425gm atau boleh juga gunakan Sweet Cream Corn)
- 1 biji kelapa (buat dalam 4-5 cawan santan)
- 1 cawan tepung kastad
- 3/4 cawan gula pasir
- secubit garam
Cara2;
- Kisar jagung tin kira2 seminit dua saja.
- Masukkan jagung kisar,kastad,gula dan garam ke dalam periuk. Gaul. Diikuti dengan santan sedikit demi sedikit hingga habis agar tadunan tidak berketul. Gaul hingga sebati.
- Masak atas api sederhana dan sentiasa kacau hingga adunan likat dan berkilat. (lebih kurang 20minit)
- Tuangkan ke dalam loyang acuan dan ratakan. Sejukkan dahulu pudding sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
- Makan semasa sejuk...yummy!
Boleh gantikan jagung dengan buah peach dalam tin yang dikisarkan, dan gantikan santan dengan fresh milk.
No comments:
Post a Comment