Salah satu menu makan tengahri kami untuk hari ini.
Bahan-bahan:
- Limpa Lembu -1 kg (dibersihkan, tos dan potong dadu)
- Serbuk kunyit - 1 sudu besar
- Halia - 1 inchi (ditumbuk)
- Bawang kecil - 5 biji (di tumbuk)
- Bawang putih - 3 biji (ditumbuk)
- Bawang besar - 1-2 biji (hiris)
- Serbuk ketumbar - 1 sudu besar
- Serbuk jintan kasar - 1 sudu besar
- Serbuk jintan putih - 1 sudu besar
- Kicap manis - 2 sudu besar
- Lada hitam - 2 sudu besar (ditumbuk halus)
- Kulit kayu manis - 1 batang (sederhana)
- Bunga lawang - 3 biji
- Air putih secukupnya untuk empukkan limpa
- Lada hidup - 2 tangkai (dibelah 2)
- Garam dan gula secukupnya
- Daun sop atau daun ketumbar
Cara2:
- Gaulkan paru lembu bersama serbuk kunyit,bahan2 tumbuk, serbuk ketumbar, serbuk jintan kasar, serbuk jintan putih ,kicap manis, lada hitam dan sedikit garam. Perap selama 20-30minit.
- Selepas masa perapan, panaskan minyak dalam kuali/periuk dan tumis limpa yang diperap bersama rempah2 tadi sehingga kelihatan masak . Tambahkan 2 cawan air.
- Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. Biarkan masak atas api sederhana selama 1-1.5 jam atau sehingga limpa benar2 empuk. Hendaklah diperiksa limpa selalu.
- Tambah2kan air jika air kelihatan kering dan tutup periuk.
- Bila limpa sudah agak empuk dan kuahnya agak likat, boleh masukkan lada hidup,bawang besar dan daun ketmbar. Biar selama 10 minit lagi.
- Angkat dan hidang.
Resepi ini tidak berapa pedas dan boleh dimakan oleh anak2 juga. Bagi penggemar makanan pedas, bolehlah gantikan lada hidup dengan 4-5 biji cili padi.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment