Kuih cepat siap dibuat petang tadi untuk keluarga berbuka puasa. The very2 simple kuih.
Sebenarnya resepi ini saya salin dari rakan semasa dirantauan. Simple saja.
Bahan A (untuk inti) :
- Bawang kecil - 2 biji - hiris halus
- Bawang putih - 2 biji - hiris halus
- Bawang besar - 1 biji - hiris halus
- Daging kisar - 2 sudu besar
- Rempah kari/kurma daging - 2 sudu besar (boleh lebihkan jika suka 'spicy')
- Serbuk lada sulah/hitam - secukup rasa (saya suka lada hitam)
- Garam - secukup rasa
- Gula - secukup rasa (saya tak bubuh)
- Tepung jagung - satu sudu kecil
- Hirisan lada merah dan daun bawang untuk hiasan atas kuih
Cara2:
- Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
- Masukkan rempah dan kacau hingga naik bau.
- Masukkan daging kisar, garam serbuk lada hitam/sulah dan gula sedikit (jika perlu). Kacau hingga air daging agak kering.
- Masukkan hirisan bawang besar dan tabur seikit tepung jagung.
- Kacau perlahan hingga sebati. Bila kelihatan kering, angkat dan sejukkan.
Bahan B (kuih chara)
- Tepung gandum - 3 cawan (ayak)
- Susu segar/santan- 0.5-0.75 litre (tambah air jika adunan agak terlalu likat)
- 2 biji telur
- Serbuk lada sulah - secukup rasa
- Garam - secukup rasa
- Serbuk kunyit/pewarna kuning - 1-2 sudu kecil
- Serbuk ENO - sedikit(untuk lembutkan adunan), jika perlu
Cara2:
- Kisar kesemua bahan B hingga sebati dan halus. Tambahkan air adunan kelihatan likat. Untuk tentukan kelikatan adalah sempurna, cuba jatuhkan adunan menggunakan sudu. Jika aliran adunan adalah tidak terputus, maka sedang eloklah tu.
- Masukkan adunan ke dalam acuan kuih chara yang telah disapu dengan minyak dan bakar. (saya bakar terus atas api gas sebab lebih cepat).
- Bila kuih chara kelihatan 3/4 masak, angkat dan taburkan Bahan A( inti daging) yang telah digoreng ke atasnya serta taburkan hirisan daun bawang dam lada merah.(mudah untuk inti melekat)
- Bakar sekali lagi dan tutup acuan pembakar. Biar seketika sehingga masak.
No comments:
Post a Comment