Resepi Ayam Panggang Berempah
Bahan2:
- 1 ekor Ayam (dibersih dan potong empat)
- 5-6 biji bawang kecil *
- 2 biji bawang besar *
- 5 biji bawang putih *
- 2 inci halia *
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 1 sudu besar serbuk jintan kasar
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus, saya suka banyak)
- 2 sudu besar madu
- 1-2 sudu besar miyak bijan
- 1-2 sudu besar kicap
- garam secukup rasa
Cara:
- Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk dan gaul hingga sebati.
- Lumurkan kepada keseluruhan bahagian ayam.
- Perap dalam bekas yang ditutup dengan alluminimium foil semalaman dalam freezer (Lagi lama perapan lagi enak rasa daging, saya perap 2 malam)
- Bakar (dalam bekas alluminium pun ok, ) selama 1.5 hour pada suhu 160 darjah celcius.
- Balikkan ayam setiap 30 minit.(saya set api atas saja)
- Hidang semasa panas.
No comments:
Post a Comment