Makan malam yang mudah dan cepat iaitu pai Shepherd's! Lagipun...bahan2 memang ada kat dapur...lebih baik digunakan sementara bahan2 masih segar. Berikut adalah resepi Shepherd's pie .
Bahan2;
- 400 gm daging cincang
- 200 gm sayuran campur
- 2 buku bawang besar (dipotong dadu)
- 3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
- 1 sudu besar lada hitam (di tumbuk)
- 5 biji kentang (dipotong empat dan direbus dengan sedikit garam hingga empuk dan dilenyek) atau boleh guna serbuk kentang kisar.
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar sos steak daging
- 3 sudu besar 'mushroom cream soup'
- 3-4 sudu besar keju mozarella (diparut)
- minyak jagung/zaitun dan garam secukupnya
[kalau ada cendawan segar lagi mantap!]
Cara2:
Inti
- Panaskan minyak dan goreng bawang putih hinga naik bau.
- Masukkan bawang besar dan daging cincang. Kacau dan biar hingga air kering.
- Masukkan lada hitam dan campuran tepung gandum, mushroom soup dan sos steak ke dalam gorengan.
- Biar gorengan agak2 kering dan pekat. Masukkan sayuran campuran dan garam.
- Biar seketika dan angkat.
- Sapukan gorengan ke dalam acuan/mangkuk pembakar dan ratakan.[saya guna acuan alluminium bersaiz 260cm x 90 cm]
- Ratakan kentang lenyek dan taburkan keju mozarella ke atas kentang.
- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30-45 minit atau sehingga keju cair dan berwarna keemasan. (guna oven api atas je)
- Angkat dan hidang panas2.
[Boleh juga gunakan telur yang dipukul bagi menggantikan keju]
No comments:
Post a Comment