Bahan2:
- 2 cawan tepung gandum (di ayak)
- 1/4 cawan gula pasir
- 1 sudu kecil serbuk yis mauripan
- 1 cawan air putih yang direndam bersama serbuk yis
- 1 cawan air putih yang dimasak bersama gula melaka, ditapis dan disejukkan pada suhu bilik.
Cara2:
- Masukkan gula pasir bersama tepung.
- Kemudian campurkan air larutan gula melaka keatas tepung sedikit demi sedikit sambil gaul. Pastikan adunan tidak berketul2.
- Campurkan air larutan yis pula hingga habis.
- Tuang adunan ke atas loyang
- Biarkan selama 2 hingga 3 jam pada suhu bilik untuk yis bertindak balas. Tutup dengan tudung saji.
- Adunan akan kelihatan naik dan berbuih2 kecil tanda seudah bersedia untuk dikukus.
- Kukus selama 25-30 minit atau hingga masak. (cucuk dengan garpu atau lidi sate ditengah2 , kalau adunan tidak melekat pada garpu atau lidi, tandanya sudah masak)
- Tutup api dan biarkan apam agak suam2 barulah boleh dipotong.
- Taburkan kelapa muda parut yang telah dicampurkan dengan sedikit garam ke atas apam potong.
- Sedia untuk dijamu.
Adunan siap untuk diperap.(jangan perap dibawah air aircond mahupun kipas)
Adunan setelah 2-2.5 jam diperap.
Setelah dikukus selama 30 minit.
Siap dipotong dan dihidangkan. Apam asli ini adalah lebih basah dan kenyal sedikit dari apam2 yang menggunakan eno,ovalette atau tepung beras. Itulah dinamakan apam asli...:)) Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment