Resepi Stew Tulang Ibu Mertuaku
(sangat enak dimakan bersama roti atau biskut semasa panas untk sarapan pagi anda...yummy yummy!!!)
- Tulang - 1/2 kg (elok yang berdaging sikit)
- Bawang putih - 3-4 ulas (dihiris)
- Tepung gandum - 3 sudu besar
- Bunga cengkih - 4 kuntum
- Kentang - 1 biji ?(dipotong dadu kecil)
- Lobak merah - 1/2 biji (dipoting dadu kecil)
- Button mushroom - dihiris sederhana halus (jika ada)
- Air - 1 litre
- Serbuk lada sulah - secukup rasa
- Serbuk lada hitam - secukup rasa
- Garam dan gula - secukup rasa
- Daun sop dan bawang - dihiris sebagai taburan
- Minyak zaiton
Cara-cara
- Panaskan minyak zaiton dan tumis bawang putih dan bunga cengkih agar naik baunya.
- Masukkan tepung gandum dan tumis/kacau sehingga warnanya menjadi keemasan
- Masukkan air sedikit2 serta kacau agar tepung larut sebati dan tidak berketul pada api sederhana..
- Masukkan tulang, kentang dan lobak merah dan button mushroom.
- Masukkan lada sulah dan lada hitam.
- Biar stew di atas api yang kecil sehingga stew menjadi agak pekat .
- Seebelum angkat, masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau rata.
- Angkat dan tabur bawang sop/bawang untuk dihidang semasa panas.
Tips :
Semakin lama kuah stew di biar atas api kecil semakin sedap rasanya untuk mendapat perisa tulang sepenuhnya.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment