Sunday, June 26, 2011

Beef Stew With Spaghetti


Bahan-bahan
    • Spaghetti (atau pasta2 lain pun boleh) - 1 peket (direbus sederhana empuk)
    • Bawang besar - 1 biji (di potong dadu kecil-kecil)
    • Daging - 300gm (dipotong dadu)
    • Kentang - 2 biji (dpotong dadu)
    • Lobak merah - 2 batang (dipotong dadu)
    • Tepung gandum - 2 sudu besar
    • Keju chedar - 2 hirisan/parut
    • Butter - 1 sudu esar
    • Jus buah lemon - 1/2 biji ( a squeeze)
    • Air putih - 3-4 cawan (atau sekadar menutupi bahan-bahan)
    • Serbuk herba seperti thyme, rosemary,parsley and bay leaves -ikut rasa
    • Minyak zaitun untuk menggoreng - secukupnya
    • Garam - secukupnya
    • Serbuk lada hitam -  2 sudu besar atau ikut rasa
    • Fresh parsley sebagai hiasan (jika ada)
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk.
  2. Tumis bawang besar hingga keemasan
  3. Masukkan daging kiub dan kacau hingga daging masak rata
  4. Masukkan kentang dan lobak merah yang dipotong dadu itu dan kacau.
  5. Masukkan serbuk2 herba, garam dan serbuk lada hitam.
  6. Kacau sebentar dalam 5 minit.
  7. Masukkan tepung gandum (bahan pemekat) dan kacau pantas supaya tepung tidak berketul2.
  8. Masukkan air secukupnya untuk menutupi bahan2 atau boleh tambah sedikit kemudian..
  9. Kacau rata dan tutup periuk. Biar sehingga daging benar2 empuk dengan api kecil.
  10. Setelah daging empuk, tutup api.
  11. Masukkan  keju, butter dan jus lemon. Gaul rata.
  12. Tuang stew semasa panas ke atas pasta dan di hiasi dengan daun parsley segar. 
Note: Resepi ini adalah resepi Chef Jamie Oliver yang sempat disalin dari salah satu rancangan masakan di TV.

No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...