Thursday, July 7, 2011

Nasi Serai Mudah


Bahan2:
1. Beras - 3 cawan/pot
2. Bwang Besar - 1 biji (dihiris)
3. Bwang putih - 4 biji (dihiris)
4. Daun pandan - 3 helai (disiat2 dan di belah 2)
5. Serai - 6 batang (dititik)
6. Kulit kayu manis - 1 batang
7. Bunga lawang - 3 kuntum
8. Bunga cengkih - 6 kuntum
9. Buah pelaga - 6 biji
10. Kiub pati ayam - 1/2 (kalau ada)
11. Minya sapi - 3 sudu (untuk menggoreng)
12. Garam secukup rasa (saya guna 1.5 sudu besar untuk sukatan ini. Jika kurang garam, rasa masakan tak naik)
13. Air secukupnya (bergantung pada jenis beras. Selalunya beras dan air sama paras)
14. Kismis dan gajus sebagai rasa tambahan.
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar dan daun pandan hingga layu dan naik baunya.
- Masukkan bawang putih, kulit kayu manis, bunga lwang, bunga cengkih, serai dan  buah pelaga.
   Kacau  sebentar.
- Masukkan beras dan kacau-kacau rata dalam 5 minit.
- Masukkan air,garam dan kiup pati ayam. Kacau.
- Masak lah nasi seperti biasa.
- Bila air kering , boleh masukkan kismis dan gajus. Kacau sekali untuk naikkan beras dibahagian bawah ke atas pula supaya nasi dapat masak dengan rata. Jangan lupa rasa garamnya.
[ Kebetulan saya ada gajus bakar, so saya  taburkan sedikit di atas bila nasi sudak masak]

Boleh dimakan bersama:
- Sambal tumis : Sama resepi seperti sambal nasi lemak.
- Ayam goreng : Untuk mengenakkan lagi rasa ayam goreng, eloklah diperap ayam dengan kunyit, halia kisar, bawang putih kisar dan garam selama satu jam atau semalaman. 
- Ulam2an : Timon dan tomato atau sayur2an segar lain.
- Telur rebus.

Itu je..selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...