Tuesday, July 12, 2011

Sambal Belimbing Besi


Bahan-Bahan
    • Cili kering  blend - 5 sudu besar
    • Bawang besar     - 2 biji (kisar)
    • Bawang putih      - 3 biji (kisar)
    • Ikan bilis             - 1/2 genggam
    • Kiub pati ikan bilis - 1/4 kiub
    • Belimbing besi       - 6-7 biji (dipotong 3)
    • Belacan bakar/goreng- 1 inci
    • Santan pekat     - 1/2 cawan (dihiris)
    • Minyak             - untuk menumis
    • Bawang besar   - 1 biji (dihiris)
    • Garam dan gula secukupnya
Cara-Cara:
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau
  2. Masukkan cili kisar. Kacau hingga cili agak garing sedikit. 
  3. Masukkan ikan bilis, kiub pati ikan bilis,garam, gula dan belacan. Kacau.
  4. Masukkan santan dan belimbing. Kacau dan biar dalam 15-20minit atau satan naik minyak pada api kecil.
  5. Sebelum angkat, masukkan hirisan bawang besar dan kacau sekejap.
~ Itu saja!! Selamat Mencuba ~

No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...