- Cili kering blend - 5 sudu besar
- Bawang besar - 2 biji (kisar)
- Bawang putih - 3 biji (kisar)
- Ikan bilis - 1/2 genggam
- Kiub pati ikan bilis - 1/4 kiub
- Belimbing besi - 6-7 biji (dipotong 3)
- Belacan bakar/goreng- 1 inci
- Santan pekat - 1/2 cawan (dihiris)
- Minyak - untuk menumis
- Bawang besar - 1 biji (dihiris)
- Garam dan gula secukupnya
- Tumis bahan kisar hingga naik bau
- Masukkan cili kisar. Kacau hingga cili agak garing sedikit.
- Masukkan ikan bilis, kiub pati ikan bilis,garam, gula dan belacan. Kacau.
- Masukkan santan dan belimbing. Kacau dan biar dalam 15-20minit atau satan naik minyak pada api kecil.
- Sebelum angkat, masukkan hirisan bawang besar dan kacau sekejap.
~ Itu saja!! Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment