Pes
Perap
Ayam Panggang Berempah Berkuah
Bahan-bahan
- Ayam - 1 ekor (dibelah 8)
- Bawang Merah - 10 biji *
- Bawang putih - 5 biji *
- Lada hitam - 2 sudu kecil *
- Halia - 1 inci *
- Minyak bijan : 4-5 sudu kecil
- Stock ayam - 1/2 kiub
- Oregano - 3-4 sudu kecil
- Kicap manis - 4-5 sudu besar
- Buah tomato - 2 biji (dibelah 4)
- Bay leaves - 2 keping (jika ada)
- Garam - secukup rasa
* - dikisar bersama
Cara-Cara:
- Buatkan pes dahulu dengan mencampurkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali ayam dan tomato.
- Sapukan pes pada keseluruhan bahagian ayam dan perap selama 1/2-1jam.
- Masukkan ayam ke dalam bekas alluminium foil , biarkan bahagian atas foil agak terbuka sedikit supaya bahagian atas mudah masak. (Boleh juga tiada ditutup jika ingin ayam panggang hangus sedikit dan kurang kuah)
- Bakarlah pada suhu 170-180 darjah C selama 1-1.5 jam. ( elok periksa selalu setiap 20-30minit dan balik-balikan ayam agar ayam masak dengan rata).
- Lebih kurang 5 minit sebelum angkat, keluarkan ayam sekejap dan susunkan potongan buah tomato atas ayam panggang berkuah. (berhati2 semasa keluarkan ayam yek)
- Angkat dan hidang bersama nasi polao Bangladesh semasa panas2!!
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment