Saturday, August 27, 2011

Tip-tip Asas Sebelum/Semasa Menjalankan Perniagaan Biskut Dari Rumah

Alhamdulillah, akhirnya dapatku sempurnakan segala pesanan pada 25/8/2011 termasuk pesanan  yang dimaklumkan selepas tarikh akhir penerimaan permohonan pada 19/8/2011. Walau semalam ada lagi yang memesan untuk dapatkan biskut Alyna Lyn namun terpaksa ku tunda hingga ke minggu kedua hari raya supaya dapat kuberi tumpuan pada kerja-kerja rumah sebagai persediaan hari raya aidilfitri pula.
Tiada banyak persiapan yang perlu sebenarnya, tiada pertukaran perabot atau perhiasan dalaman rumah selain dari membersih dan menyusun semula perabot sediaada. Perabot, langsir dan alas-alas sofa, carpet malah perhiasan bunga yang sangat aku gemari semuanya  masih elok dan boleh digunakan lagi. Persediaan raya untuk tahun in bolehlah dikatakan yang paling minima sepanjang aku ingat dalam menyambut hari raya.
Mengimbau kembali mengenai perniagaan cookies raya yang baru setahun dua kuceburi secara kecil2an  ini , dapatku simpulkan beberapa 'improvements' perlu dilakukan dimasa hadapan iaitu dari segi konsistensi  acuan/bentuk biskut, rasa, harga, pilihan bungkusan ( packing), strateji pemasaran, tenaga kerja dan pembahagian masa serta stok. 
Sebagai perkongsian bersama pelawat-pelawat yang mungkin mempunyai aliran minat yang sama dalam perniagaan biskut raya dan rujukan diri, di sini kuturunkan beberapa 'tips' asas:
 1. Pilihan biskut yang tepat untuk jualan di hari raya. Anda mungkin mempunyai kemahiran dalam pelbagai biskut, namun perlu fokus kepada biskut atau biskut-biskut yang menjadi kekuatan anda dan keunikan biskut anda dari yang lain.
 2. Penetapan Sasaran Pelanggan (Target Customer). Semakin luas lingkungan kawasan sasaran anda maka semakin tinggilah keperluan kos operasi diperlukan (tenaga,pengangkutan, bahan-bahan asas dan masa). Ini terpulang pada keupayaan masing2 asalkan kualiti produk tidak terjejas. 
 3. Pengedaran sample biskut pilhan yang lebih awal (untuk yang baru nak memperkenalkan biskut) kepada pelanggan sasaran atau ajen distribusi, seeloknya 2 bulan sebelum bulan puasa.
 4. Penetapan tarikh akhir penerimaan pesanan mengikut kesesuaian tenaga kerja yang ada. 
 5. Penyediaan dokementasi pangkalan data pelanggan dalam bentuk spreadsheet atau apa jua format contoh (.xls) paling mudah. - (Contoh format akan diberi kelak)
 6. Anggaran stok bahan-bahan biskut bersesuaian dengan jumlah pesanan yang diterima.
 7. Dapatkan maklumbalas dari sempel biskut edaran dan cuba selaraskan perubahan 'improvement' contoh kurangkan gula jika ada maklumbalas pelanggan mengatakan terlalu manis, lebihkan inti dan sebagainya. Mungkin anda tidak dapat memenuhi kesemua maklumbalas pelanggan , pilihan 'majoriti' adalah yang terbaik.
 8. Pilihan bahan-bahan yang segar dan berkualiti baik.
 9. Beli bahan-bahan biskut seawal mungkin bagi mengelakan kekecewaan kerana kehabisan stok di pasara-raya atau baking center terutamanya bahan-bahan spt  inti/jem, mentega dan balang/bekas kuih yang mana pembekalnya agak terhad.
 10. Belilah bahan-bahan dalam anggaran yang besar (in volume), bukan sedikit-sedikit, tapi tidaklah berlebihan dari jumlah keperluan pesanan. Disini pengemaskinian rekod atau pangkalan data pesanan pelanggan amatlah penting sebagai rujukan anggaran keperluan bahan-bahan sebelum pergi ke pasar-raya. JANGAN MALAS!!
 11. Survey kedai yang menawarkan harga termurah bahan-bahan biskut. Kebiasaannya pasar-pasar raya dan baking center akan menawarkan harga diskaun apabila hampir bulan ramadan. (Contohnya TESCO pada tahun ini telah menwarkan harga yang termurah untuk balang-balang kuih berbanding dari pasar-pasar raya lain yang sempat saya pergi, malah semakin hampir hari-raya, semakin murah pula harga ditawarkan.)
 12. Pilihan balang/bekas yang menarik dan bersesuaian dengan bentuk dan kerapuhan biskut. 
 13. Penetapan harga biskut mengikut jumlah isian dalam balang/bekas kuih. Lazimnya, ramai peniaga biskut raya menetapkan harga mengikut jumlah 'standard' contoh 50pcs-RMxx, 100 pc- RMyy tapi anda boleh juga tetapkan harga dalam jumlah yang pelbagai asalkan jumlah isian biskut memenuhi balang/bekas dengan elok (tak loose). Maknanya,  kita cari 'balang/bekas dahulu, dapatkan jumlah tepat biskut yang muat dalam balang tersebut  dan barulah tetapkan harganya. (Reversed mathematical calculation) . Jangan lupa kemaskini rekod untuk rujukan tahun berikutnya pula..:)
 14. Labelling - Banner perniagaan anda dan tag tarikh luput biskut untuk menambah  keyakinan pelanggan/ajen distribusi terhadap anda. 
 15. Penyediaan Blog atau lamanweb (facebook, flickr,Fotopage,dll) perniagaan sudah menjadi trend terkini untuk memuatkan gambar dan penerangan ringkas biskut anda. Namun begitu, bagi  produk baru , blog atau lamanweb bukanlah merupakan satu-satunya saluran pemasaran produk anda yang terbaik. Dari pengalaman dan perhatian saya, > 80% pembeli (buyer) adalah diperolehi melalui  'offline' (luar internet) @  'sampling method' dan bukan dari internet  melainkan jika jenama produk anda atau syarikat anda yang memang sudah dikenali ramai dan diiktiraf.
 16. Harga yang kompetitif (lakukan survey diinternet atau dikedai2) ,  tapi hendaklah pulang modal. (kalau tidak bukanlah berniaga namanya...hehe)
 17. Kekalkan hubungan yang baik anda dengan pelanggan dan ajen2 pengedaran anda.
 18. Improvisasi pada biskut samada dari segi rasa, rupa dan ' packaging ' haruslah dilakukan dari masa ke semasa bagi mengekalkan keyakinan pelanggan terhadap produk anda dan menghadapi persaingan yang semakin hebat. Jangan takut untuk buat sedikit perubahan pada resepi jika anda rasa perlu.
 19. Sifat jujur dan amanah di dalam perniagaan adalah dituntut dalam Islam, maka kekalkanlah sifat ini agar perniagaan kita diberkati Allah SWT. 
 Dalam saya menrurunkan langkah-langkah.tip-tip di atas , saya juga memesan pada diri saya supaya menjadi lebih 'organised' , merancang dengan baik setiap langkah yang ingin dilaksanakan bagi memastikan hasil-hasil yang diusahakan adalah yang terbaik dan dapat memuaskan hati pelanggan.
"DO FIRST THING FIRST RIGHTLY"
"USAH TAKUT PADA KEGAGALAN KERANA KEGAGALAN SEBENARNYA MENGAJAR KITA UNTUK LEBIH BERUSAHA DAN INSYAALLAH KEJAYAAN AKAN MENJADI MILIK KITA."
~ Selamat Mencuba~

No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...