Friday, February 18, 2011

Puding Kastad Jagung



Bahan2:
  • 1 tin jagung tin (saya guna Sweet Kernel Corn jenama Garden Fresh 425gm atau boleh juga gunakan Sweet Cream Corn)
  • 1 biji kelapa (buat dalam 4-5 cawan santan)
  • 1 cawan tepung kastad
  • 3/4 cawan gula pasir
  • secubit garam
Cara2;
  1. Kisar jagung tin kira2 seminit dua saja.
  2. Masukkan jagung kisar,kastad,gula dan garam ke dalam periuk. Gaul. Diikuti dengan santan sedikit demi sedikit hingga habis agar tadunan tidak berketul. Gaul hingga sebati.
  3. Masak atas api sederhana dan sentiasa kacau hingga adunan likat dan berkilat. (lebih kurang 20minit)
  4. Tuangkan ke dalam loyang acuan dan ratakan. Sejukkan dahulu pudding sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
  5. Makan semasa sejuk...yummy!
Nota:
Boleh gantikan jagung dengan buah peach dalam tin yang dikisarkan, dan gantikan santan dengan fresh milk.

No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...