Friday, February 11, 2011

Pegaga Salad dengan 'French Dressing'

Bahan-bahan:
Buah-buahan dan sayur2an segar di potong dadu atau hiris besar2 ikut jumlah yang kita suka. Oleh kerana persediaan yang quite 'last minute' tadi, maka apa2 buah2an dan sayur2an yang ada didalam peti ais saja digunakan untuk makan malam tadi. Nak perhabihkan sebelum layu....
- Salad,pegaga,epal,orange,tomato,lada bangla,timun.
Campurkan kesemua buah2an dan sayuran ke dalam mngkuk hidang (serving bowl) dan gaul rata.
Oleh kerana epal dan salad yang banyak ada, maka banyaklah epal dan salad kelihatan untuk hidangan salad saya kali ini..hehe.

Sos untuk French dressing (simple)
Bahan2:
  • Minyak zaitun : 7-8 sudu besar atau ikut jumlah sayuran yg ada.
  • Bawang putih : 2 biji (dicincang halus)
  • Jus lemon : 1/2 biji
  • Yellow mustard : 2 sudu besar (saya guna brand Heinz)
  • Lada sulah : 2 sudu kecil
  • Garam : secukupnya
[ kalau ada salami ayam/daging atau lebihan ayam panggang, sangatlah sedap jika dimasukkan kedalam campuran salad bagi menambahkan pelbagai rasa]

Cara2:
  1. Campur kesemua bahan2 sos dressing di atas dan gaul hingga sebati.
  2. Taburkan ke dalam mangkuk hidang yang mengandungi sayur2an dan buah2an dan gaul hingga rata.
  3. Siap, masukkan ke dalam peti ais. Memang enak dimakan ketika sejuk.

No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...