Friday, January 21, 2011

Ayam Panggang Berempah

Resepi Ayam Panggang Berempah
Bahan2:
  1. 1 ekor Ayam (dibersih dan potong empat)
  2. 5-6 biji bawang kecil *
  3. 2 biji bawang besar *
  4. 5 biji bawang putih *
  5. 2 inci halia *
  6. 1 sudu besar serbuk jintan manis
  7. 1 sudu besar serbuk jintan kasar
  8. 1 sudu besar serbuk ketumbar
  9. 2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus, saya suka banyak)
  10. 2 sudu besar madu
  11. 1-2 sudu besar miyak bijan
  12. 1-2 sudu besar kicap
  13. garam secukup rasa
(* kisar)

Cara:
  • Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk dan gaul hingga sebati.
  • Lumurkan kepada keseluruhan bahagian ayam.
  • Perap dalam bekas yang ditutup dengan alluminimium foil semalaman dalam freezer (Lagi lama perapan lagi enak rasa daging, saya perap 2 malam)
  • Bakar (dalam bekas alluminium pun ok, ) selama 1.5 hour pada suhu 160 darjah celcius.
  • Balikkan ayam setiap 30 minit.(saya set api atas saja)
  • Hidang semasa panas.
(rasa ayam panggang ni ala2 ayam Kenny Rogers pulak...:))), memang sedap!)

No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...