Monday, January 31, 2011

Chocolate Chip Muffin


Teringat pada emel seorang rakan pada minggu lepas yang bertanyakan mengenai muffin. Walaupun belum pernah membuat muffin pada masa itu tapi kucuba juga jawab soalan itu berdasarkan kefahamanku melalui buku dan internet yang kubaca. Entahlah mengapa hari ini tergerak pula hati untuk mencubanya.  Lepas waktu maghrib tadi terus ku cari bahan2 yang ada (apa2) di dapur untuk membuatnya. Ini adalah hasilnya.... 

Resepi yang kurujuk seperti berikut:

BAHAN-BAHAN
  • 2/3 cawan serbuk koko
  • 2 biji telur (gred A)- boleh guna 3 biji telur B
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan coklat chip (elok beli yang imported, tp saya guna yang local sebb itu je yg ada)
  • 1/2 cawan gula pasir (boleh tambah sikit sebb resepi ini tak berapa manis)
  • 2 sudu kecil baking soda (bicarbonat soda)
  • 1 1/3 susu segar
  • 1/3 cawan minyak sayuran (minyak jagung)
  • 1 sudu kecil vanilla
  • 1/2 sudu kecil garam
CARANYA
  1. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius ( panaskan awal sebb persediaan muffin adalah cepat)
  2. Sediakan acuan-acuan kertas muffin kedalam loyang berlubang muffin (jika cawan kertas jenis lembut)
  3. Masukkan tepung, serbuk koko, baking soda (yang telah diayak bersama), gula dan garam di dalam satu  mangkuk*. Masukkan 1/2 cawan coklat cip dan gaulkan agar rata.
  4. Masukkan telur, minyak,vanilla dan susu dalam mangkuk yang lain**. Kacau hingga rata kesemuanya.
  5. Masukkan campuran** ke dalam campuran tepung * dan gaulkan dengan senduk kayu hingga rata. Jangalan kacau terlalu lama (dont overmixed) , sekadar untuk sebatikan kedua2 adunan tadi (dalam seminit dua). 
  6. Sudukan adunan ke dalam acuan-acuan cawan kertas hingga paras 2/3 dari tinggi acuan. 
  7. Taburkan lebihan coklat chip  keatas muffin hingga habis. 
  8. Bakar selama 20-25 minit atau hingga muffin masak.
  9. Biarkan sejuk atas rak penyejuk.
Nota: 1 adunan boleh dapat lebih kurang 15 muffin acuan kertas saiz 'L'.

[pernah ku lihat muffin yang mana permukaannya bulat atau merekah, ianya adalah bergantung pada resepi yang dirujuk. Yang ini agak merekah dipermukaan tapi 'crunchy' dan tidak manis.Anak2 puji!!]

No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...