Tuesday, December 13, 2011

Kuih Habuk2 Sago Gula Melaka


Bahan2:
  •  500gm sago biji (dicuci, rendam 10-20 minit dan ditoskan)
  • 250 gm kelapa parut (putih)
  • 400gm gula melaka yang dihiris2 (boleh dikurangkan jika tidak mahu manis kepada 250gm-300gm)
  • sedikit garam (~1 sudu kecil)
Cara2:
  1. Masukkan sago biji, separuh bahagian kelapa parut dan garam ke dalam mangkuk besar dan gaul rata.
  2. Masukkan satu lapisan sago yang ditoskan ke dalam loyang, tekan2kan sedikit agar mampat.
  3. Taburkan gula melaka di atasanya,
  4. Masukkan satu lapisan akhir sago pula, tekan2 lagi.
  5. Taburkan gula melaka dan kelapa parut di atasnya.
  6. Rebus air kukusan bersama daun pandan sehingga mendidih.
  7. Kukuslah kuih selama lebih kurang 25-30 minit atau sehingga sago benar-benar kembang.
  8. Bolehlah potong apabila kuih benar-benar sejuk
<<<Selamat Mencuba >>>


No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...