Thursday, January 26, 2012

Lemon Cheese Cake / Kek Keju Lemon


Sempat buat 2 adunan kek keju untuk minum petang untuk isi masa lapang. Tak sampai malam, habis sebiji kek!! Memang sedap..jangan tak cuba yo!!

Bahan-bahan:
  • 200gm gula kastor (saya kurangkan kepada 180gm)
  • 150gm mentega
  • 150 gm tepung kek (boleh gunakakan self-raising flour)*A
  • 50gm tepung jagung*A
  • 1 sudu teh serbuk penaik (jika guna self-raising flour, saya guna 1/2 sudu teh saja)*A
  • 125 gm krim keju
  • 3 biji telur gred A (boleh guna 7 biji telur gred B utk 2 adunan)
  • 1 sudu makan kulit buah leman (di parut)
  • 1 sudu makan jus lemon (diperah)
*A - diayak bersama

Cara-cara
  1. Griskan acuan bulat kek 8inci dan lapik dengan kertas minyak (jika ada). Panaskan ketuhar pada suhu 180darjah C selama 10 minit. (panas ketuhar adalah bergantung pada jenis ketuhar anda. Untuk jenis ketuhar saya, saya biasa setkan kepada 170darjah C dan kurangkan kepada 160darjahC bila nampak kek cepat menjadi kecoklatan..)
  2. Pukul krim keju, mentega dan gula hingga kembang dan berkrim. Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga sebati dan kembang.
  3. Masukkan bahan A dan gaulkan sehingga sebati.
  4. Masukkan parutan dan jus lemon dan gaul rata.
  5. Tuang adunan dalam acuan kek dan bakar selama sejam
~Selamat Mencuba Ya!! ~

No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...