Saturday, May 28, 2011

Ayam Panggang Berempah Berkuah Alyna

Pes
Perap
Ayam Panggang Berempah Berkuah

Bahan-bahan
  • Ayam - 1 ekor (dibelah 8)
  • Bawang Merah -  10 biji *
  • Bawang putih -  5 biji *
  • Lada hitam - 2 sudu kecil *
  • Halia - 1 inci *
  • Minyak bijan : 4-5 sudu kecil
  • Stock ayam - 1/2 kiub
  • Oregano - 3-4 sudu kecil
  • Kicap manis - 4-5 sudu besar
  • Buah tomato - 2 biji (dibelah 4)
  • Bay leaves - 2 keping (jika ada)
  • Garam - secukup rasa
* - dikisar bersama

Cara-Cara:
  1. Buatkan pes dahulu dengan mencampurkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali ayam dan tomato.
  2. Sapukan pes pada keseluruhan bahagian ayam dan perap selama 1/2-1jam.
  3. Masukkan ayam ke dalam bekas alluminium foil , biarkan bahagian atas foil agak terbuka sedikit  supaya bahagian atas mudah masak. (Boleh juga tiada ditutup jika ingin ayam panggang hangus sedikit dan kurang kuah)
  4. Bakarlah pada suhu 170-180 darjah C selama 1-1.5 jam. ( elok periksa selalu setiap 20-30minit dan balik-balikan ayam agar ayam masak dengan rata).
  5. Lebih kurang 5 minit sebelum angkat, keluarkan ayam sekejap dan susunkan potongan buah tomato atas ayam panggang berkuah. (berhati2 semasa keluarkan ayam yek)
  6. Angkat dan hidang bersama nasi polao Bangladesh semasa panas2!!
~ Selamat Mencuba ~


No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...