Thursday, September 8, 2011

Puding Krim Karamel

Juadah manis untk berbuka puasa hari ini. Di bawah adalah resepi untuk dikongsi bersama.

Gula Hangus (Karamel)
    • 1/4 cawan gula pasir
    • 1/4 cawan air putih 
Puding
    • 4 biji telur + 1 telur (ambil kuning saja) 
    • 3 cawan susu UHT (fresh milk pun boleh atau susu Ideal/Carnation)- saya guna 1 cawan UHT creme Anchor dan 2 cawan fresh milik.)
    • 1/2 cawan gula
    • 1 sudu teh esen vanilla
    • 1/2 sudu teh pewarna kuning (orange yellow) - jika mahu

Cara-cara

Gula hangus
  1. Goreng gula pasir atas kuali pada api kecil sehingga gula menjadi kekuningan emas. Setelah gula menjadi kekuningan emas, masukkan air  putih dan kacau hingga gula hangus cair keseluruhannya di dalam air.
  2. Angkat dan tuang gula hangus ke dalam mangkuk kaca acuan untuk puding.
Puding
  1. Pukul telur dan kuning telur hingga sebati dengan garpu didalam mangkuk
  2. Masukkan susu dan gula pula ke dalam mangkuk adunan telur dan pukul rata.
  3. Tuangkan ke atas mangkuk kaca acuan yang ada gula hangus. 
  4. Kukus selama 1.5 jam. (Buka tudung kukusan setiap 1/2 jam dan buang air  kukusan)
  5. Angkat dan biar sejuk sepenuhnya sebelum dibalut dengan plastic wrap dan masukkan dalam peti sejuk
  6. Hidang semasa sejuk. 
 ~ Selamat Mencuba ~


No comments:

Post a Comment

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...